LOFT történelem

 

A LOFT stílusirányzat az Egyesült Államokból kelt szárnyra, amikor Manhattan gyárnegyede átalakuláson ment át. A gyárak a gyors növekedés miatt kiköltöztek a külvárosba, de a hatalmas gyárépületek megmaradtak a belvárosban. Ezeket először a művészetek kedvelői kezdték el újra használni műteremként. Jótékony hatással volt fantáziájukra és kreativitásukra a hatalmas belső tér, ahol szabadon szárnyalhattak.

Később az ugyanezt az érzést kereső fiatalok már lakásként kezdték használni, ami hamar felértékelte a jó helyen fekvő ingatlanokat.

Ugyan a LOFT stílus több évtizedes múltra tekint vissza, ám kortalanságával nem csak megállja a helyét ma is, hanem a legkedveltebb stílusirányzatok közé emelkedett.  A stílusjegyek megtartásával ma már a kis lakások éppúgy alakíthatók erre a mintára, mint a hatalmas térrel rendelkezők.

Ezek a stílusjegyek: A látszó gerendák, a hatalmas ablakok, amelyekre nem kerül függöny, így mindent betölt a fény. A natúr  felületek használata, úgy, mint a fém, a fa, a tégla, a beton, a minimál bútorozás, és a rengeteg napfény.

Ennek elérésében segítenek a LOFT stílusú térelválasztó elemek:

 • Nagyobb térből leválaszthatunk, hálószobát, dolgozószobát, étkezőt. Maga a légtér szeparálódik, viszont optikailag nem változik lényegesen a tér nagysága: a szabad tér látványa megmarad a nappaliból és a külön szobából nézve is.  

     Loft stílusú kétszárnyú tolóajtó     Loft stílusú egyszárnyú tolóajtó

           

 • Bejárat, illetve lépcsőfeljáró lezárására is gyakran szeretnénk kialakítani szélfogót, de mindkét esetben probléma, hogy az előszoba és a lépcsőfeljáró is szűk és sötét hatást kelt. A LOFT stílusú üvegfallal viszont megmarad a tágas tér érzete belépéskor, de a szél- és hangfogó feladatát ellátja.

Loft térelválasztó üvegfal  Lépcsőfeljáró elválasztás Loft üvegfallal

                     

 • A legkedveltebb térelválasztó az önmagában elegáns megjelenésű tolóajtó LOFT stílusban, mivel kevés helyet foglal a két helyiség között és a lehető legtöbb fényt engedi át.

Lépcsőház lezárás Loft tolóajtóval  Lépcsőház lezárás Loft tolóajtóval

          

 • A stílus alapja a sok fény, ezért nem probléma a kisebb lakásokban sem, hogy nincsenek hatalmas terek, nincs meg a hagyományos értelemben vett LOFT környezet. A kívánt hatást mégis el tudjuk érni apróbb változtatásokkal is.

A LOFT stílus kitűnő választás abban az esetben is, ha szeretjük a nyitott tereket, amerikai stílusú konyhánk van, de nem szeretnénk a sütés-főzéssel együtt járó szagokat az egész nappaliban érezni. Ugyanezzel a módszerrel háló-, vagy dolgozószoba kialakítása is lehetséges. A LOFT stílusú/ fekete keretes üvegfalak tulajdonságukból adódóan remekül illeszkednek bármilyen enteriőrbe.

Az általunk használt, saját fejlesztésű LOFT keretprofil rendszer rendkívül népszerű, hiszen bármilyen térelválasztásra használható. A profilok alapkivitele fekete színre eloxált alumínium. A fekete eloxálás tartós, az oldószereknek ellenálló bevonat.

A rendszer két profilból és hozzájuk tartozó sarokelemekből áll.

Loft profilok   Loft profilok  Loft profilok  Loft profilok

                          

A vastagabb profil, melyet általában keretként alkalmazunk 38*28 mm, a vékonyabb profil, amelyet osztásként alkalmazunk, 38*10 mm méretű. A profilok aszimmetrikus jellegűek. A megrendelők igényeihez alkalmazkodva az osztások is készülhetnek a vastagabb profilból.

 Komplett tér elválasztására többféle megoldást is tudunk javasolni, mindig az adott helyszín és a megrendelő igényeinek megfelelően:

 • Ajtónyílás lezárása LOFT stílusú, fekete kerettel és osztásokkal ellátott nyíló-, vagy tolóajtóval.

Nyílóajtós loft üvegfal  Nyílóajtós loft üvegfal  

                               

  • Oldalzsanéros nyíló ajtó Colcom EVO 845E10 típusú hidraulikus zsanér a megfelelő választás.

Kétszárnyú fekete keretes üvegajtó  Loft keretes üvegajtó

                               

 

 • Falnyílás elé szerelt tolóajtó pedig a Colcom Fluido+ vagy FLO típusú tolóajtó rendszerével valósítható meg.  

Kétszárnyú Loft tolóajtó  Kétszárnyú Loft stílusú tolóajtó

                     

 • Ha teljes keresztmetszetében szeretnénk leválasztani egy étkezőt, hálót, dolgozószobát, szintén több megoldás jöhet szóba.
  • LOFT stílusú fix fallal részekre osztható a nagyobb tér, de az átjárhatóság érdekében csak részleges elválasztás történik.

Loft stilusú ajtónyílás   Loft stilusú ajtónyílás

                               

  • Amennyiben nem szeretnénk szabad átjárást az elválasztott területek között, az üvegfalba tetszőleges helyre kerülhet nyíló- és tolóajtó megoldások többféle változata is.

Fekete keretes üvegfal  Üvegfalra szerelt loft stilusú tolóajtó  Üvegfalra szerelt loft stilusú tolóajtó