Öntartó üvegkorlátok: erő és szépség

Az üvegek gyönyörű és esztétikus megoldást kínálnak korlátok kialakításához, amelyek egyszerre funkcionális és dekoratív céllal készülnek. Az üvegkorlátok utánozhatatlanul elegáns és letisztult képet kölcsönöznek, szinte észrevehetetlenek, törékenyek, mégis hangsúlyosak.

Az üvegkorlátok egyik típusa az öntartó üvegkorlát, amely manapság a legdivatosabb üvegkorlát rendszer. Légies megjelenése a speciális tartószerkezetnek, és a kapaszkodó hiányának köszönhető.

Az öntartó üvegkorlát első látásra talán instabilnak tűnik, olyannak, ami egy érintésre összedől, valójában ez csak a látszat. A tartószerkezet biztonságos, az üveg pedig több rétegű, edzett vagy előfeszített, ragasztott biztonsági üveg, ami egy baleset következtében sem hullik darabokra. Nagy terhelést is kibír, nyugodtan és biztonságosan meg lehet kapaszkodni benne, illetve neki is lehet támaszkodni!

Ha Önnek is megtetszett az üvegkorlátok modern kinézete, keressen minket bizalommal, és bízzon meg minket öntartó üvegkorlátok építésével!

 

Az üvegkorlátok előnyei a hagyományos fa-fém kombinációjú korlátokhoz képest:

időtállóság, hosszú élettartam:  Az üveg nem korrodál, kitűnően viseli az időjárási szélsőségeket, felülete kemény, a fához, de még a rozsdamentes acélhoz viszonyítva is nehezebben karcolódik,

esztétika: Kül- és beltéri korlátépítésnél is fontos szempont lehet, hogy a mögöttes fal színvilágát, design-ját ne bontsák meg idegen anyagok,

átláthatóság talán a magánházak erkély korlátainál a legfontosabb tulajdonság, hogy a nappaliból elénk táruló panoráma teljes egészében élvezhető legyen,

biztonság: az üvegkorlátok légies kinézetűek, viszont különféle biztonsági követelményeknek meg kell, hogy feleljenek, ezért igen fontos a korlát kialakítási módja, és az alkalmazott üvegtípus megválasztása, figyelembe véve a várható igénybevételt is,

tisztíthatóság:  az üvegkorlát - még kültéri körülmények között is - a kereskedelemben kapható üvegtisztítókkal könnyen tisztítható, a több hónap alatt lerakodott szennyeződés maradéktalanul eltávolítható, az üveg újszerű állapotba hozható, szemben a rozsdamentes acéllal, amelyen megtapadnak a zsíros szennyeződések.

mászhatóság”: kisgyermekes családoknál és közforgalmú helyeken egyre fontosabb igény, hogy a pár pillanatra felügyelet nélkül hagyott gyerekek ne tudják mászókának használni a korlátokat. Ez az üvegkorlátoknál az üveg nagy, sík, kapaszkodó nélküli felület miatt elképzelhetetlen, szemben a fém korlátokkal, melyek körszelvényű elemei szinte kínálják a hasonlatosságot a játszótéri mászókákkal. 

 

Üvegkorlátok típusai

Az üvegkorlátok többfajta elv szerint is csoportosíthatók:

 
Térelválasztó üvegkorlátnál, ahol a korlát nem választ el mélységet, elegendő egyrétegű edzett üveget (10 mm-es ESG) alkalmazni, hiszen esetleges üvegtörés esetén leesés nem következhet be.
 
Erkély, lépcső és egyéb korlátoknál mindenképpen edzett (ESG) vagy előfeszített (TVG) ragasztott üveget kell használni, mégpedig olyan üvegvastagságot és típust kell választani, hogy egy üvegréteg törése esetén is megfelelő biztonságot nyújtson az üvegkorlát.
 
Oszlopok közé épített üvegezett korlát: Ebben az esetben a korlát oszlopok – melyek általában rozsdamentes acélból készülnek – alsó és felső részéhez egyaránt fix megfogó elemekkel van rögzítve a korlátüveg. Az oszlopok közötti távolság 500-1600 mm között változhat. Az oszloptávolságot meghatározza a fix megfogó elemek, illetve az üveg típusa. Kisebb korlátoszlop távolságoknál, és ha a fix megfogó elem szorító elven rögzít, elegendő egyszerű ragasztott üveg (VSG) alkalmazása, nagyobb oszloptávolságnál, illetve furaton keresztül rögzítő fix megfogó elemeknél előfeszített vagy edzett ragasztott (TVG/VSG, ESG/VSG) üvegtáblák alkalmazása szükséges. Az oszlopok közé épített üvegkorlátokat már évtizedek óta alkalmazzák az építőiparban és jelenleg is kedvelt korlátépítési forma. Egyedi igény esetén az üveg-KÁTÉ Kft. vállalkozik saját tervezésű korlátok kivitelezésére is.


 
Az öntartó üvegkorlátok megjelenésükkel igazi újdonságot jelentenek az építészeti üvegezésben. A korlát oszlopok elmaradnak, a teherviselést teljes egészében a kétrétegű előfeszített, vagy edzett, ragasztott biztonsági üveg veszi át. Ez a megoldás sokféle kialakítást, takarás mentességet, nagyobb üvegelemek alkalmazását teszi lehetővé. Általában az alkalmazott üvegek vastagsága (8+8 mm) vagy (10+10 mm) dupla fóliával ragasztott színtelen vagy anyagában színezett vagy egyéb módon díszített üveg. Műszaki kialakítás szempontjából megkülönböztetünk vonalmenti rögzítésű, illetve pontmegfogásos öntartó üvegkorlátot.
 
Vonalmenti megfogású üvegkorlát esetén húzott alumíniumból, vagy összehegesztett acélból készült „U” alakú fogadó sínt a födémre, vagy a födém oldalára helyezik. Ez utóbbi esetben a rögzítő szerkezet teljesen eltüntethető, úgy néz ki, mintha az üveg a födémből „nőtt volna ki”. Húzott alumíniumból készült „U” korlát fogadó a kereskedelemben kapható, ha a rögzítő sínt rozsdamentes acélból kívánjuk összehegesztetni legyünk rá figyelemmel, hogy az üvegnek a biztonságos rögzítéshez 12-18 cm mély megfogásra van szüksége. Az üveget a sínbe rögzíthetjük műanyag ékeléses vagy ragasztásos módszerrel, esetleg a kettő kombinációjával. Ragasztásos módszer esetén olyan ragasztót használjunk amely kikötött állapotban legalább 50 shor keménységű és az üvegtáblák között lévő PVB (poli-vinilbutirál) fóliával nem lép reakcióba. Általában PU (poliuretán) alapú ragasztók alkalmasak erre a célra. Egyedileg készített „U” tartó tervezésénél gondolunk kell arra, akár ékeléses akár ragasztásos technikát fogunk alkalmazni a sínben az üveg két oldalán legalább 10-10 mm hézagra van szükségünk az ékek vagy a ragasztó behelyezéséhez, valamint az üveg korlát elem függőleges beállításához. A merev rögzítéshez a befogott üveg legalját is szilárdan rögzítenünk kell, különben a korlát érezhetően billegni fog.
 


pontmegfogásos üvegkorlát rögzítési mód alkalmazásánál az üvegeket furatokon keresztül rögzítjük szorító csavaros, szorítótárcsás módszerrel. Erre a célra általában 50-60 mm átmérőjű tárcsák megfelelőek. A pontmegfogásos üvegkorlát rögzítésnek egy elegáns megoldása a Colcom/Minusco gyár 4360 és 4360i jelű rögzítő elemei. A rögzítő csavarokat ragasztásos vagy nagyszilárdságú nehéz dübeles megoldással rögzíthetjük a vasbeton födémbe. Mindkét megoldás precíz munkát igényel, mert rossz pozícióban, ferdén álló korláttartókra nem lehet az üvegtáblákat felilleszteni. Az üvegkorlát tervezése előtt pontosan ismernünk kell a födém összetételét. Ha nem állnak rendelkezésre megbízható tervek próba furásokkal kell a födémet vizsgálni, ugyanis a korlát tartására a csak a szerelőbetonnak van megfelelő szilárdsága, a többi réteg: hőszigetelés, aljazat beton, stb. erre nem megfelelő. A rögzítési pontokat függőlegesen – a merev tartás érdekében – legalább egymástól 12-15 cm kell elhelyeznünk. Ha a szerelőbeton nem elég vastag ehhez, alkalmazhatunk a képen látható dupla pontmegfogást, vagy a szerelő betont kiszélesíthetjük egy gipszkarton burkolat alá rejtett acéllemezzel (ún. szerelőlemez). A rögzítési pontokat vízszintes irányban 60-70 cm-re helyezzük el egymástól. Pontmegfogással rögzített üvegkorlátoknál külön figyelmet érdemel a korlátelemek függőjének beállítása. A vakolt szerelőbeton síkja általában nem függőleges, és az egymástól 12 cm-re elhelyezett rögzítési pontok között 1 mm különbség van akkor az – 1 m magas korlát esetén – a korlát tetejénél már majdnem 1 cm elállást jelent, arról nem is beszélve, hogy az edzett üvegre a szabványok 0,2-0,3 % görbeséget engednek meg amit, hogy szép, egysíkú korlátunk legyen, korrigálnunk kell. Ezt a gyári pontmegfogások esetén hézagolással oldhatjuk meg. A hézagoló tárcsák készülhetnek műanyagból vagy klingerszilből, vastagságuk legfeljebb 1 mm lehet a finom állítás érdekében. Pontosabb beállítás készíthető csavaros állítási lehetőségű korlát pontmegfogás. Az üveg-KÁTÉ Kft. az általa készített üvegkorlátok többségénél egy saját tervezésű, csavaros állíthatóságú üvegkorlát pontmegfogó elemeket alkalmaz.
 


borításos üvegkorlát rögzítés egyfajta átmenetet képez a vonalmenti és a pontmegfogásos üvegkorlát rögzítési módok között. Ebben az esetben a korlátrögzítés a pontmegfogásos módszernek megfelelően, furatokon keresztül történik (függőlegesen 12-15, vízszintesen 60-70 cm-re elhelyezve egymástól), de az üveg födém sík alatti részére fából, gipszkartonból vagy rozsdamentes acéllemezből készült borítás kerül elhelyezésre általában ragasztással, így látványában vonalmenti megfogású korlát készül el. Mivel a megfogási pontok takarva lesznek a rozsdamentes acél helyett olcsóbb, szerkezeti acélból készült megfogásokat is alkalmazhatunk. Ez a módszer jól alkalmazható íves lépcsőkar, vagy csigalépcső melletti üvegkorlátok építésekor, mert a vonalmenti megfogáshoz tartozó „U” szelvény csavarvonal menti legyártása nehézkes.Megjegyzendő íves lépcsőkar, vagy csigalépcső építésénél hajlított, edzett, ragasztott üvegre van szükségünk, melyet Magyarországon jelenleg nem gyártanak, de az üveg-KÁTÉ Kft. külföldi (német, osztrák, olasz) gyártokkal együtt működve vállalja ilyen korlátok kivitelezését is.
 


rövid oszlopos „oszlopcsonkos” üvegkorlát rögzítés leginkább a pontmegfogásos öntartó üvegkorlát, és az oszlopok közé épített, üvegezett korlát ötvözetének tekinthető, megtartja mindkét megoldás előnyeit. Elsősorban erkélykorlátok kialakítására javasolható. Oszlopcsonkos módszer alkalmazása esetén rövid (kb. 30-40 cm magas) oszlopokat rögzítünk a födémre és az oszlopokra pontmegfogásos módszerrel TVG/VSG vagy ESG/VSG üvegtáblákat csavarozunk. A rövid oszlopok a kilátást nem zavarják viszont, de az üvegtáblák és a födém között hézag hagyható melyen az erkélyre kerülő esővíz szabadon kifolyhat, nem kell az esővíz elvezetésről az üvegkorlát belső oldalán gondoskodni.

   
 
„tartó szerepet” betöltő üvegkorlát az egyik legújabb fejlesztés az építészeti üvegezésben. Célja hogy az üvegkorlát az üveg lépcsőfokok, illetve járható üvegfödémek tartó acélszerkezeteinek méretét csökkentse vagy teljesen kiváltsa azokat. Ebben az esetben 3 vagy 4 rétegű edzett ragasztott üveget kell használni. A megfogó elemek általában pontmegfogásos elven működnek és mindig egyedi tervezés és gyártás eredményei.

   
 
Korlátokra kapaszkodót készíthetünk, beltéren fából vagy rozsdamentes acélból, de öntartó üvegkorlátoknál egyre gyakrabban fordul elő, hogy a korlátkapaszkodó elmarad. Ez különösen előnyös panorámás teraszok esetén. Ha el szeretnénk hagyni üvegkorlátunk kapaszkodóját egyrészt még fokozottabban kell törekedni a pontos függőleges beállításra, mert 2-3 mm elállást az üvegre húzott kapaszkodó eltüntet, másrészt javasolt előfeszített, ragasztott (TVG/VSG) üvegtípus alkalmazása, mert ennek a TVG üvegnek ugyan kisebb a szakítószilárdsága mint az edzett (ESG) üvegnek, de az üvegtáblák teljesen síkba csiszolhatók, polírozhatók és esztétikailag az egyrétegű üveggel azonos értékűek. A kisebb szakítószilárdságot pedig nagyobb üvegvastagsággal (10+10) pótolható.